Till senaste kommentaren

Hur många postnummer finns i Sverige?

Hej  Vill bara veta  : Hur många posktoder finns det i Sverige  Alla andra lotterier talar ju rätt tydligt om hur många lotter som vinner av totala lottserien
Gärna fördelat på först postnummer  och sen på koder / postnummer
Per-Erik Hamberg Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Per-Erik,
  Tack för ditt inlägg.

  Hur många postnummer det finns i Sverige får du bäst svar på ifrån Postnummerservice eller Postnord. Detta då postnumren uppdateras med jämna mellanrum (senast nu i mars).

  Eftersom våra vinster slumpas fram och påverkas av hur många som har deltagande lotter i det vinnande postnumret/postkoden kan vi inte i förväg meddela hur många vinnare vi kommer ha. Vi har dessutom ingen bindningstid vilket innebär att du kan gå ur eller med i lotteriet när du önskar.

  Den största delen av lotteriets intäkter, 40 procent eller 1 393 miljoner kronor, gick tillbaka till lottköparna i form av vinster under 2017. Även 2019 kommer 40% av omsättningen gå tillbaka till lottköparna i form av vinster.

  Hur lotteriet fungerar ser du under Så fungerar lotteriet.
  Mer om fördelningen av omsättningen ser du under Finansiell information.

  Vänligen,
  Hanna
 • Hm...
  1. Frågan gällde hur många postnummer och "postkoder" det finns, inte hur många vinnare det blir. Antalet vinnare beror ju på hur många lotter det finns i ett vinnande postnummer. Antalet "postkoder" kan ju inte heller PostNord svara på, det är väl något som NI har hittat på föratt göra finfördelning inom postnumren. Jag tycker Du kunde svarat med en ungefärlig siffra, är det 500, 5000 eller 50 000 postnummer, och berättat ungefär hur många av dessa som ändras på ett år, och berättat något om hur systemet med "postkoder" fungerar.
  2. "Den största delen av lotteriets intäkter, 40 procent ... gick tillbaka till lottköparna". Nej, jag tror inte att 40% av något kan kallas för "den största delen" av något. Då måste det vara över 50%. (Kanske menar Du att vinster är er största enskilda utgiftspost?)
  Eilert Sturkefjäll
 • Hej Eilert,
  Tack för ditt meddelande.

  Svaret på din fråga är inte helt enkel.

  Ett lottnummer består av tre delar. Detta är ett postnummer; en postkod (två bokstäver) och ett unikt nummer (tre siffror).

  Det varierar hur många postnummer det finns i Sverige då vissa försvinner och andra läggs till. I dagsläget finns det cirka 17 000 postnummer i Sverige.

  Postnummer är inget vi styr utan det är posten ansvarig för. För att ett postnummer ens ska vara med i våra dragningar krävs det att det finns minst en betald lott i det postnumret.

  På Postnummerservice hemsida hittar du mer information och statistik över svenska postnummer och adresser.

  En postkod tilldelas av oss enligt ett rutnätssystem och en postkod kan max bestå av 99 lottnummer. Maxtaket är satt på så vis för att vinsterna inte ska bli för små.

  Det varierar hur många individer i en postkod som har lott och hur många lotter de valt att ha. Antal lotter som man kan ha per individ är max 20 stycken.

  Då vi inte har någon bindningstid eller uppsägningstid i lotteriet så varierar antalet lotter dagligen eftersom att kunder går med och avslutar hela tiden. Därför har vi ingen statistik på hur många postkoder det finns.

  Man kan dela upp våra utgifter på tre olika delar;
  - vinster till vinnare (42,5%)
  - driftkostnader (30,5%)
  - välgörenhet (27%)

  Som du ser så är andelen vinster till vinnare högst på 42,5%, vilket gör den till den största av de tre. Det stämmer således att vinster till våra lottköpare är den största "utgiftsposten" i lotteriet.

  År 2018 var Postkodlotteriets intäkter 3 517 miljoner kronor. Den största delen av lotteriets intäkter, 42,5 procent eller 1 501 miljoner kronor, gick tillbaka till lottköparna i form av vinster. Kostnaderna för att driva lotteriet uppgick till 30,5 procent av intäkterna, eller 1 070 miljoner kronor. Postkodlotteriets överskott uppgick till 27 procent av intäkterna, eller 952 miljoner kronor. Hela överskottet fördelades till Postkodlotteriets 56 förmånstagare.

  Mer information om vår ekonomi hittar du på vår hemsida.

  Hoppas mitt svar gav klarhet i din fråga.

  Jag önskar dig en trevlig onsdag!

  Vänligen,
  Sandra Kundservice
 • Hej,

  Hur vet jag att inte kvoten för antalet lottinnehavare på mitt postnummer redan överskridits när jag köper en lott?

  Mvh,
  Patrik


  Patrik Martinsson Berlin
 • Hej Patrik!
  Tack för ditt inlägg.

  Vi har ingen övre gräns för antal köpta lotter i ett postnummer.

  I postkoderna däremot får det finnas max 99 lotter i en och samma postkod. Postkoden utgörs av dina närmsta grannar och visas som de två bokstäverna i ditt lottnummer.

  Om det blir över 99 lotter i din postkod skapas två nya postkoder och då tilldelas du ett nytt lottnummer.

  Om du har fler funderingar kring hur lotteriet fungerar är du varmt välkommen att kontakta vår kundservice.

  Du når oss på telefonnummer 0771-22 55 22, vi sitter redo att besvara dina frågor helgfria vardagar mellan 08.00-18.00.

  Vänliga hälsningar,
  Marlene Kundservice

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.